Takbir!!! Allahu Akbar

FOM Ads

12/22/2009

Keagungan Kasih Sayang Allah
assalamualaikum.........
hari ni,saya nak cerita pasal kasih sayang Allah yang amat melimpah ruah...
bismillahirrahmanirrahim.....


Dalam sebuah hadith Rasulullah SAW bersabda:
''Setiap hari langit dan bumi,lautan dan gunung-ganang tiada hentinya mengecam manusia dan memohon kepada sekalian Tuhan sekalian alam..

Langit bermohon:''Ya Rabbi,izinkanlah hamba menjatuhkan planet2 kepada diri manusia.Mereka menikmati anugerahMu,tetapi tidak bersyukur kepadaMu.

Bumi bermohon: ''Ya Allah Ya Tuhanku,izinkanlah hamba menelan manusia.Merka menikmati anugerahMu, tetapi tidak bersyukur kepadaMu..

Lautan bermohon: ''Ya Allah ,Ya Tuhanku,izinkanlah hamba tenggelamkan manusia.Mereka menikmati anugerahMu,tetapi tidak bersyukur kepadaMu..

Gunung-ganang bermohon:'' Ya Allah ,Ya Tuhanku,izinkanlah hambaMu menimbun manusia.Mereka menikmati anugerahMu , tetapi tidak bersyukur kepadaMu..

Lalu Allah berfirman kepada mereka:''Seandainya kamulah yang menciptakan manusia,nescaya kamu santuni atau kasih dan sayang kepadanya.Kerana itulah,biarlah Aku sendiri mengurusi mereka.Manakala mereka bertaubat,taat dan sedar kepadaKu,maka Aku menjadi kekasih mereka.Manakala mereka tidak sedar,maka Akulah yang menjadi doktornya''

Betapa melimpah ruahnyaanugerah dan kenikmatan yang Allah berikan...Justeru,usahlah ragu2 terhadap kasih sayang Allah.Binalah kehidupan yang penuh dengan rahmat Allahdan berusaha mencari keredhaan-Nya..Nabi Muhammad SAW bersabda:
''Allah menjadi rahmat atau kasih sayang itu seratus bahagian.Dikuasai-Nya sembilan puluh sembilan bahagian dan selebihnya diletakkan di bumi.Dengan sedikit itu,seluruh makhluk berkasih sayang.Binatang pun mengangkatkan tapak kakinya kerana khuatir menyentuh anaknya.''
(HR Bukhari dan Muslim)

Jadi,saya ingin mengajak diri saya serta yang lain untuk merasai hidup bertuhankan Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..marilah kita kembali pada Allah,kerana Allah amat merinduimu..

disunting dari buku Penawar Jiwa..

No comments: